RSS
 

Novodobí otroci, co dělaj od rána do noci

08 Zář

 

 

 Tento pán chce udělat ze zaměstnanců otroky!!! A korporace??? Ty si mnou ruce!!!

Někdy od poloviny 90. let s příchodem nadnárodních maloobchodních řetězců, ale i jiných velkých nadnárodních korporací do České Republiky, se začal u nás v hojné míře rozvíjet nový jev, a to novodobé otrokářství. Tyto korporace, aby ušetřily každou korunu v zájmu co nejvyššího vlastního profitu, dělají ze svých zaměstnanců doslova otroky. Nutí je dělat za nedůstojných podmínek, hodných 21. století. Navíc za finanční ohodnocení, které neodpovídá síle a ziskovosti těchto korporací. Problémy jako, permanentní nekompenzování skutečně odpracovaných přesčasových hodin, pracovní směny přesahující i o několik hodin maximální délku pracovní směny, vedení dvojí evidence pracovní doby, upírání práva na jasná pravidla odměňování, neproplácení zákonných cestovních náhrad, vyžadování okamžitého peněžního plnění při zjištění tzv. ztrát zboží, aniž by zaměstnanci měli podepsanou hmotnou odpovědnost.

Zaměstnanec odpracuje měsíčně až deset hodin zdarma. Nezřídka, pokud zaměstnanec vznese dotaz, jak odpracované hodiny budou kompenzovány, následuje doporučení k okamžitému skončení pracovního poměru, atd atd. Doslechl jsem se od jedné známé co dělala v takovém to řetězci o dalším teroru, a to provokatérech. Tedy lidech, kteří kontrolují zaměstnance např. tím, že si hrají na běžného zákazníka, který např. nakupuje brambory a do sáčku brambor dá jedno kiwi. Pokud si toho pokladní nevšimne, hrozí ji finanční postih, případně vyhazov. Práce 365 dní v roce, svátky nesvátky a dovolená jen tehdy kdy vám ji nařídí, bez ohledu na to kdy ji potřebujete. Běžné praktiky typu, přijdete ráno v 6h do zaměstnání a půl hodinovou pauzu vám dají od 6:30 do 7:00 a pak musíte až do konce směny dělat bez pauzy! Je tohle normální? A jak je možné, že tohle stát dovolí? Jedinými zastánci těchto zaměstnanců jsou v omezené míře odbory. Což je smutné, neboť by to měl být hlavně stát, který by měl legislativně, tedy zákoníkem práce těmto problémům zamezit.

ODS a TOP 09, ale zatím dělá pravý opak. Novela zákoníku práce je šitá na míru korporacím a bičem na zaměstnance. Např. úprava pracovního poměru na dobu určitou, která může trvat až 3 roky, což v praxi znamená, že zaměstnanci budou dostávat smlouvy co 3měsíce po dobu tři let a tím pádem budou žít v nejistotě, jestli jim zaměstnavatel za další 3 měsíce smlouvu prodlouží. Novela taky snižuje odstupné. Po jednom odpracovaném roku pouze jedno měsíční odstupné, po dvou letech dvou měsíční a po více jak tři letech tři měsíční, oproti předešlému stavu, kdy platilo tři měsíční odstupné, nezávisle na odpracované době. Další velký nešvar této novely, je to, kdo podá sám výpověď, nebo odejde dohodou, dostane nižší podporu v nezaměstnanosti.

Základní kámen úrazu je v tom, že stát nevytváří podmínky (např. nastavit svou politikou takové prostředí, které by přilákalo investory, což se neděje) tak aby celorepubliková nezaměstnanost byla do 4%. (když to jde v Holandsku proč by to nešlo u nás) V systému kde se nezaměstnanost pohybuje do 4% platí, že ten kdo chce pracovat si práci určitě do 2měsíců najde!!! Nikdo nechce po státu, aby někomu individuálně hledal práci. Stát ma za úkol zajistit vhodné prostředí, pro toho kdo si hledá práci sám. Jenže to nedělá, takže stát vlastně trestá sám sebe tím, že nevytvořil podmínky pro občana České Republiky, aby si práci najít mohl a proto musí lidem vyplácet dávky v nezaměstnanosti, což stojí státní kasu nemalé prostředky! Úkol státu je tedy velice jednoduchý, když zajistí podmínky tak, aby práce byla, tedy míra nezaměstnanosti nepřesáhla 4%, pak by mohl velice zpřísnit vyplácení dávek v nezaměstnanosti, či je zcela zrušit! Jenže tato vláda, místo, aby se snažila aktivně svou politikou přilákat investory a snížit nezaměstnanost, tak se snaží trestat ty co práci nemohou najít. V praxi např. tím, že je přinutí, pokud si nenajdou do dvou měsíců práci, aby šli zametat ulice. Takže místo toho, aby politici něco udělali ekonomicko-politickými kroky pro snížení nezaměstnanosti, tak občana, který přijde o práci a nachází se tak ve velmi stresové a těžké životní situaci, potrestá tím, že půjde zametat listí, nebo sekat trávu, a to bez nároku na odměnu! Opravdu žijeme ještě v 21. stol nebo spíše v 19. stol? Jiná situace by samozřejmě byla, kdyby tento nezaměstnaný občan, dostal za tyto práce minimální mzdu, to by zásadně měnilo situaci a s takovým systémem by možná v zásadě souhlasit šlo.

Zatímco u nás pleteme všemožné biče na zaměstnance a nezaměstnané, např. v Německu se objevují názory zavést půlhodinovou polední siestu. Čímž by si zaměstnanci dobili baterie, a byli by méně nemocní a zvýšila se tak jejich produktivita. Podle vědců, krátký polední spánek pomáhá lidem reagovat rychleji, být pozornější, lépe si pamatovat a mít lepší náladu. Ale u nás v kocourkově jdeme zase opačnou cestou a to cestou jak udělat z lidí stroje.

Další názor, který se často objevuje u lidí se silně až krajně pravicovým smýšlením, a bagatelizuje celý problém s nezaměstnaností a práva zaměstnanců, je ten, že zaměstnance nikdo v práci násilím nedrží, a může kdykoliv odejít a změnit zaměstnání. To je, ale totální nesmysl, neboť nezaměstnanost je vysoká, a lidé musí být z něčeho živi. Každý nemůže mít vysokoškolské vzdělání, které má v České republice 14% populace a dělat bankéře za 50 a více tis. Kč měsíčně. Ten kdo tuto tvrdou a nekompromisní realitu nechápe. Je blbec! Ať už má vzdělání jakékoliv!

 
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Novodobí otroci, co dělaj od rána do noci

V rubrice Zajímavost

 

Komentáře uzavřeny.