RSS
 

Zavřou i Kalouska? Policie ministra znovu vyšetřuje

30 Čvc

Zavřou i Kalouska? Policie ministra znovu vyšetřuje

Policie bude znovu vyšetřovat ministra financí Miroslava Kalouska pro podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele při povolování internetového sázení. Státní zástupkyně Dagmar Máchová totiž 4. 5. zrušila rozhodnutí hospodářské kriminálky případem se nezajímat. Uvedla to strana Věci veřejné na svém webu.

Oznámení podal Tomáš Jarolím, vlivný člen strany Věci veřejné. Oznámení podal vedle Kalouska i na Marka Dospivu ze společnosti Penta. U něj se jednalo o podezření z podplácení. To však státní zástupkyně neuznala jako opodstatněné. Ministr financí čelí nařčení, že šel proti doporučením svých podřízených i jeho tehdejší straně KDU-ČSL a internetové sázení zlegalizoval.

Na webu VV se píše: „Státní zástupkyně konstatuje, že po stránce procesní nedošlo ze strany ministra financí k porušení zákona, avšak po věcné stránce převaha důkazů svědčí o tom, že rozhodnutí M. Kalouska o povolení internetového sázení správné nebylo. Především šlo o odborné posouzení, že internetové sázení není novou hrou. V tomto smyslu se vyjádřila jak poradní komise MF ČR pro loterie, tak i Elektrotechnický zkušební ústav, a zároveň to policii potvrdili všichni úředníci MF ČR, kteří měli loterie v náplni práce. Dalším zpochybněním postupu ministra financí bylo zjištění, že nejen, že si nevyžádal odborné právní posouzení právního odboru ministerstva, jak tvrdí, ale ani žádné odborné právní posouzení nezadal. Jediným úkonem bylo vydání pokynu připravit povolení internetového sázení.“

O způsob prosazení povolení se tak znovu začíná zajímat policie. Státní zástupkyně totiž dospěla k názoru, že nebyly prověřeny všechny okolnosti při udělování povolení. K jakému závěru se policie dostane, to je zatím ve hvězdách.

V každém případě se kolem Miroslava Kalouska začínají množit problémy. Dnes vyšlo například najevo, že jeho ministerstvo falšovalo data o využívání evropských dotací. Zatímco audity ministerstva ukazovaly chybu v přerozdělování peněz pouze u dvou a méně procent případů, Evropská unie přišla s oznámením, že chyby jsou ve 41 procentech.

 

 

zdroj: http://ekonomika.moneymag.cz/1575-zavrou-i-kalouska-policie-ministra-znovu-vysetruje/

 
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Zavřou i Kalouska? Policie ministra znovu vyšetřuje

V rubrice Zajímavost

 

Komentáře uzavřeny.