RSS
 

Vážení spoluobčané, naštvěte se!

26 Říj

Vážení spoluobčané, naštvěte se!

Tomio Okamura

Lidé z nižší a střední vrstvy na celé planetě mají plné zuby svých politiků, vlád. Mají vztek na bankéře a finančníky. Na politiky. Na své vlády. Rozhořčení se stupňuje. V čem je problém? Tvrdím, že v odpovědnosti. Problém dneška i minulosti je stále v tom, že za zlo jedněch, pyká slušnější většina. Bohatí bohatnou a chudí chudnou, aniž by to mělo nějakou ekonomickou logiku. Na báchorky, že každý, kdo pracuje má stejnou šanci zbohatnout už nikdo dnes neuvěří. Často je tomu přece naopak  – talentovaným a kvalitním lidem se hází klacky pod nohy, protože ohrožují ty neschopné, přesněji všehoschopné. Miliardáři mají nižší daně než střední třída. A proč? Protože slevu mohou zaplatit. Co asi může nabídnout ministru financí kominík nebo prodavačka ze supermarketu? To páni Bakala, Roman, Charouz už vědí, že miliardy nejsou zadarmo.

Co dokáže odpovědnost a v čem je problém 

Představte si, že bychom v autě překročili rychlost o deset kilometrů, předjeli bychom v nebezpečném úseku nebo bychom třeba jeli na červenou – představme si, že ve voze instalovaná GPS to zaznamená a ihned automaticky nám vzdálený registr pokut strhne z účtu deset tisíc. Kolik z nás by tu rychlost překročilo? S vědomím okamžitého postihu. Pravím, že v podstatě nikdo. Ubylo by nehod? Zvýšila by se bezpečnost na silnici? Jistěže. Proč to už není v praxi, přestože je takové řešení jednoduché a v kontextu stávajícího stavu i levně proveditelné? Protože to přeci nikdo nechce. Jistě, tváříme se, že nechceme nehody, ale daleko více nechceme být postiženi za to, že často a rádi porušujeme nejen předpisy, ale hlavně rádi někteří z nás jezdíme riskantně.

To, že tady máme ekonomickou krizi je dané jen tím, že nikdo odpovědný nebyl dostatečně odpovědný. Američtí finančníci obchodovali s bezcennými hypotékami jako by byly tesané v diamantech a z bezcenných obchodů brali provize a odměny, že nestačili kupovat jachty a trysková letadla. 

Řecká krize není ničím jiným než odhalením skutečného stavu ekonomiky země, kde se léta podvádělo – a to všude. Řecká vláda podváděla při zavádění eura, kdy falšovala ekonomické údaje podstatné pro vstup do eurozóny, firmy a občané podváděli a podvádějí dodnes – daně tu prakticky neplatí nikdo.

V České republice se dnes a denně  dozvídáme jak ten či onen bezostyšně rozkrádal veřejný majetek. Jak ten či onen politik nebo vláda ten majetek rozdávali, ničili, znehodnocovali. Naštěstí v neštěstí jak peněz ubývá, naštvaných lidí přibývá a čas, kdy odpovědní budou odpovědní je na spadnutí. Přišel čas, kdy lidé budou stále více křičet a žádat odpovědnost po všech, kdo je denně okrádají a podvádějí. To, že to je dosud beztrestně možné, za to nesou odpovědnost také další odpovědní – policisté, státní zástupci, soudci. 

Když už jsem u těch policistů a žalobců…

Je tu evergreen – rasista Bátora.  MFD minulý týden zmínila tři jeho trestní oznámení, které byly zamítnuty jako neodůvodněné. Podal prý neúspěšně oznámení pro pomluvu, že je fašista, neonacista nebo taky, že prý volal po odsunu Cikánů. Člověk by řekl – a sakra, tak ten Bátora je vážně rasistický nácek. Dospěla k tomu i naše policie, když rozhodla, že tvrzení novinářů, politiků a dalších jsou pravdivá. Jenže všechno je jinak – žalobci a policisté trestní oznámení zamítli nikoli proto, že by pan Bátora skutečně byl nacista, fašista, cikáno a židobijec. Ne, zamítli je, protože tvrzení blogera, poslankyně či novinářů, že je takové extrémistické hovado, ho nijak nepoškozuje a tak to nesplňuje znaky trestného činu. Jinými slovy – to, že by pan Bátora byl extrémista a jemu podobný živel se neprokázalo, ale říkat a psát se to o něm může.

Znamená to, že v naší zemi můžeme na základě falešných obvinění vyvolávat hysterii a ničit lidem profesní kariéru a ničit jim pověst i osobní život. Připomeňme, že to, co před lety říkali třeba lidé z té extrémistické Národní strany o nebezpečích plynoucích z příliš tolerantního multikulturalismu nebo z benevolence ke kriminalitě i příživnictví etnických minorit, dnes už opakují premiér i pan Kocáb. Pokud vím, Národní strana byla extrémní ne názory, ale spíš okruhem některých příznivců zamilovaných do Hitlera a podobné sebranky. Jenže obdiv k nacistům šel vypozorovat u pobočníka premiéra Topolánka Dalíka i u pana Topolánka, minimálně občasnou inspirací nacistickou terminologií. Myslím zcela vážně, že navzdory tomu, nacista ani extrémista není ani jeden. Pokud by měli jít z veřejného života, tak za jiné poklesky. Jenže – co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Právě dnes jedu na Zlínsko ptát se pana krajského policejního ředitele a krajského státního zástupce, jak je možné, že banda zlodějů aut ze Slovenska už léta jezdí krást do pohraničí jako do samoobsluhy. Všichni je znají jménem, vědí kde bydlí a vědí, co kde ukradli. Přesto jejich loupení dodnes nikdo neudělal přítrž. (starosta Březové pod Lopeníkem má lupiče dokonce nafilmované na obecních kamerách). 

Stát ve všech zmíněných případech ukazuje stále to samé, že když budeme lhát, krást a ničit život druhých, ale budeme na „správném břehu“, nic nás to stát nebude – odpovědnost za to neponeseme my a nenese ji ani stát. A škody uhradí občan. 

Pohněme se  

Martin Roman, exšéf ČEZ, aktuální symbol korupčního propojení byznysu s politikou napříč politickými stranami říká, že „jeden člověk nemůže pohnout celou mašinérií“. Lže jako obvykle. On spolu se svými kumpány to dokazoval několik let. Pravda, byli to lidé „tam seshora“. Ti všichni o jeho propojení a kšeftech věděli od prvopočátku. Už pár let to bylo veřejné tajemství, o kterém mluvili poslanci, novináři, lidé diskutující na internetu. 

Jediný, kdo si toho nevšiml byla policie, státní zástupci a BIS. Všichni placení z veřejných peněz a ze zákona odpovědní za to, aby právě podobná podezření šetřili. Schválně kolik z nich zvedlo zadek a něco vyšetřilo? Museli přijít Švýcaři, rozkrýt tunely kolem Mostecké uhelné a teprve pak se najednou ze snu probudil premiér Nečas. Druhá věčně spící panna v našem vládním ansámblu. 

Nic není bez naděje. I my dole  něco zmůžeme. Někdo chytřejší napsal: „Když se rozhýbe spodní vrstva, vršek spadne“. 

Vážení občané, nenechme neodpovědné v domnění, že jejich neodpovědnost je věčná.

 
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Vážení spoluobčané, naštvěte se!

V rubrice Zajímavost

 

Komentáře uzavřeny.