RSS
 

Dovolená v cizině může znamenat výdaje ve výši další hypotéky

21 Říj

Stovky Čechů, kteří vyrážejí na letní i zimní dovolenou do ciziny, riskují, že kvůli úspoře pár set korun se vrátí domů nejen jako pacienti, ale navíc dlužníci v částkách odpovídajících průměrné hypotéce. Vyplývá to z informací České asociace pojišťoven (ČAP).

Když člověk jede s cestovní kanceláří, v ceně zájezdu by standardně mělo být i cestovní pojištění, ale ti, kteří vyrážejí ve vlastní režii, si mnohdy kvůli cestovní horečce zapomenou sjednat pojistku, nebo si nepřipouštějí, že by se jim mohlo něco stát.

„Každoročně se setkáváme s případy, u kterých se škoda vyšplhá do výše několika miliónů korun. Pokud poškozený není správně pojištěn, finanční důsledky mohou být pro něho fatální,“ řekla Právu Marcela Kotyrová z ČAP.

Účet za poranění hlavy ve Francii se podle ní může vyšplhat na 1,3 miliónu korun, návrat leteckým speciálem u těžkého zranění z Itálie na 1,5 miliónu korun, zlomená noha v USA přijde na zhruba 450 tisíc korun, zlomenina ruky v Chorvatsku až na 50 tisíc korun.

Mezi nejběžnější „karamboly“ Čechů v cizině patří poruchy zažívacího traktu, záněty žaludku a střev, pohmožděniny a zlomeniny, angíny, plicní a ušní infekce i těžké úrazy.

„Zatímco před dvěma lety byly nejčastější potíže se zažíváním, dnes jsou stále četnější zlomeniny a těžké úrazy,“ tvrdí Jaroslav Král z ČSOB Pojišťovny.

Vyplatí se pojistit odpovědnost za škodu

S těžkými úrazy nebo zlomeninami navíc velmi často vznikají i škody na majetku či zdraví třetím osobám. „Typickým letním příkladem je neukázněný cyklista ( v zimě lyžař) , který při sjíždění cyklostezky přivodí zranění nejen sobě, ale i jinému cyklistovi. Částky za odškodnění třetí osoby se mohou vyšplhat  do statisíců až miliónů korun,“ zdůraznil Král.

A nejde jen o úrazy. Když třeba nechtěně rozbijete výkladní skříň, zaplatíte v zahraničí i přes 50 tisíc korun. V cestovním pojištění by proto mělo být i pojištění odpovědnosti.

Pojistnou událost související s léčebnými výlohami a úrazem v zahraničí nahlásilo loni více než 42 tisíc českých turistů. „Průměrné náklady na jednu pojistnou událost se loni pohybovaly kolem 11 tisíc korun,“ říká manažerka komunikace a vzdělávání ČAP.

Pozor většina pojistek nezahrnuje službu pobřežní hlídky a horské služby, ale to jsou ve velkém procentu, právě Ti, kteří Vás jako první ošetřují.

 
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Dovolená v cizině může znamenat výdaje ve výši další hypotéky

V rubrice Zajímavost

 

Komentáře uzavřeny.