RSS
 

JE TO SPRÁVNÉ ???

23 Čvn

Pacient platí za jeden den pobytu více, než vězeň ve vězení. Poplatky ve zdravotnictví jsou hojně diskutovaným tématem. Existuje poplatek za návštěvu lékaře, za recept, za návštěvu specialisty (teď nové), za pobyt v nemocnici, záchrannou službu. Lidem se z velké většiny nelíbí vše.
A co když by si to ještě vše srovnali s vězni. To by bylo!!

Já se zaměřím v tomto článku na poplatek za pobyt v nemocnici, který má nově činit 100 Kč /1 den /1 osoba.

Hned na úvod řeknu, že si nemyslím, že je to likvidační. Pokud budu žít mimo nemocnici, tak mne tento „život“ denně alespoň na těch sto korun vyjde – spíše ještě víc !

Chci ale ukázat, jaké existují v ČR nesmyslnosti.

Chci to ukázat na příkladu srovnání nákladu vězně na jeden den pobytu ve vězení a tím,co vězeň (ne)zaplatí, právě s tím naším pacientem, přebývajícím pár dní v nemocnici. Náklady na pobyt jednoho vězně ve věznici činí v ČR cca 900 Kč/1den/1osoba. Tyto náklady za člověka, který působí zlo, platíme my všichni daňoví poplatníci. Jen velmi malou část z těchto 900 Kč vězen občas uhradí. Vycházím z toho,že pokud vězněný pracuje, odvádí dle zákona 32% z pracovní odměny na náklady výkonu trestu, nejvýše však 1 500 Kč/měsíc.

Pokud vězněný nepracuje, odvádí 40% z důchodu, či částky,která mu na účet chodí z venku, opět nejvýše 1 500,- Kč/ měsíc. Prostým dělením zjistím, že pokud náhodou nějaký vězen za pobyt ve vězení platí, je to 1500 Kč/ 30 (dny v jednom měsíci) = 50 Kč/1 den/1 vězeň.
To tedy znamená, že vězeň platí za pobyt ve vězení míň, než má platit za pobyt v nemocnici člověk, který nespáchal trestnou činnost, a který má nově platit za jeden den pobytu v nemocnici 100 Kč. Nesmysl a rozpor.

Protispolečenské živly jsou v ČR chráněny. Že by další pozitivní diskriminace naruby? Mohl by zasáhnout nový poradce premiéra pro lidská práva a menšiny, který je nazývám – pro mne sympaticky – „antikocáb“.
Vězni mají povinnost za pobyt zaplatit. Ale v současnosti činí dluh na nevybraných penězích za pobyt ve vězení částku téměř 500 miliónů Kč.

Přitom vězni mají možnost si vydělat prací ve vězení. Současné výdělky činí cca 4 500 do 9 000 korun /1 měsíc/1 vězen. Já bych nechal vězně pracovat povinně a celá mzda by šla na náhrady pobytu ve vězení.

Aktuální zaměstnanost ve vězení je ale vysoká – aktuálně cca 62 %. Závěrem musím říct. Ano, až budu někdy ležet v nemocnici, zaplatím za den 100,- Kč bez velkého reptání. I když……

Když si pomyslím, že vězen zaplatí – a to ne každý – jen 50 Kč, budu mít blízko k vzteku. Nebo k pláči??

Za poskytnutí výchozích informací z oblasti vězenství děkuji
komisařce, por.Markétě Prunerové, DiS., tiskové mluvčí, Vězeňská služba ČR, Generální ředitelství.

 
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem JE TO SPRÁVNÉ ???

V rubrice Zajímavost

 

Komentáře uzavřeny.